Saturday, March 06, 2010

EL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA

Benvolguts alumnes,

Alguns de vostès poden pensar que la comesa d’un professor de català s’ha de cenyir estrictament a l’ensenyament de la llengua catalana i prou. Crec que qui opini d’aquesta manera comet un error car sóc de l’opinió que, com a professor, la meva funció és la de formar-los, tant en l’aspecte lingüístic com en altres aspectes. Vostès, per a mi, són com l’argila en mans del terrissaire. He de tenir prou capacitat per tal de donar-los forma, però no una forma a l’atzar sinó una forma que el dia de demà –i no es pensin que aquest dia trigarà gaire a arribar sinó que més aviat els arribarà molt aviat- puguin afrontar la vida amb unes condicions i amb una formació que els siguin útils.

I bé, penso que el dia vuit de març –no d’enguany sinó de tots els anys- els ha de servir per pensar en la igualtat, en les condicions de completa igualtat, que han de presidir les relacions entre les persones, independentment del sexe que tinguin.

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA

Què es commemora el dia 8 de març?
Aquesta jornada vol recordar els fets que van passar l’any 1908 a la fàbrica Cotton, de Nova York, quan van morir-hi cremades 146 dones treballadores en un incendi provocat per les bombes incendiàries que s’hi van llançar a causa de la negativa de les dones a abandonar el tancament que hi havien iniciat per protestar pels baixos sous que percebien i les condicions d’absoluta manca de salubritat en què havien de treballar. Aquest dia també vol recordar les manifestacions que van dur a terme les obreres tèxtils, també a Nova York, el 8 de març de 1857.

Hi ha un estudi dut a terme per Isabel Álvarez González que indica que l’incendi al qual es vincula la celebració de la Diada de la Dona Treballadora, no va tenir lloc el 8 de març sinó el 25 de març de 1911, pocs dies abans de la celebració del primer Dia Internacional de la Dona, a l’empresa Triangle Shirtwaist.

La manifestació a què sovint es fa referència no hauria passat el 8 de març de 1908 ni de 1857, com s’indica sovint, sinó el 27 de setembre de 1909; a partir de novembre de 1908, segons altres fonts, en el marc d’una vaga de més de tretze setmanes que els treballadors i treballadores del sector tèxtil de l’East Side de Nova York en què van participar més de 20.000 obrers i que va comportar-los atacs d’esquirols, detencions i acomiadaments però que va significar, tanmateix, que s’atenguessin les seves reclamacions. El 8 de març de 1909 hi va haver una altra manifestació en què es van exigir de nou millores de condicions per a les dones immigrades, l’abolició de l’explotació infantil i el dret de vot per a les dones.

Sunday, February 28, 2010

LES PREPOSICIONS FORTES

Atès el grau de confusió que es pot copsar en l'ús i classificació de les preposicions, he cregut convenient fer-los a mans una llista de les preposicions fortes més usuals amb especificació de la seva significació:
PREPOSICIÓ SIGNIFICAT
sense o sens: exclusió.
contra: en direcció devers alguna cosa, o en sentit oposat
entre: l'espai que separa dues persones o coses; una persona d'un conjunt. Aquesta preposició la podem trobar introduint un subjecte.
durant: dins l'espai de temps que dura una cosa. Es va estar queixant durant una hora.
vora: prop de.
malgrat: sense que ho impedeixi l'oposició d'algú.
sobre: damunt de, a més de.
ultra: a més de.
vers: una direcció aproximada; un valor aproximatiu de temps o lloc.
envers: allò que concerneix algú.
devers: cap a (en un sentit més aviat poètic).
dins o dintre: marca situació en un punt. (Dins de tot és bon noi).
segons: tal o tal direcció, regla, persona, circumstància (L'Evangeli segons Lluc).
mitjançant: per mitjà de.
sota o sots: davall o dessota.
llevat: exceptuant.
salvat, salvant: deixant intacte, de banda.
fins: designació d'allò que és el terme on s'arriba sense ultrapassar-lo