Saturday, February 06, 2010

SOBRE UN ESTIU AMB L'ANNA

Els escric aquestes línies ben convençut que ja han fet un cop d'ull més que extens al llibre de la Núria Pradas. A l'hora de triar aquest llibre de lectura no se m'escapava que l'Oriol -el protagonista- té disset anys i que, per tant, els avantatjava d'uns quants anys. Però cal tenir en compte que tot allò que li passa a l'Oriol els pot passar oerfectament a vostès. Qui no s'ha sentit frustrat alguna vegada perquè el pare o la mare, o tots dos alhora!, han decidit per nosaltres sobre algun aspecte que vostès consideraven que els afectava únicament a vostès.

Els seré franc, si m'ho permeten, i els paralaré com a pare de dos nois adolescentes. Mirin, vostès tenen a les seves mans un tresor que, amb el temps, i només amb el temps, se'ls marcirà. Algunes persones diuen que l'adolescència, o si s'ho estimen més la joventut, és una malaltia que es cura amb el temps, però aquestes mateixes persones voldria estar preses d'aquest mal. Jo, com a professor, tinc la immensa fortuna d'heure-me-les sempre amb persones que es troben en joventut (Això recorda una mica aquella magnífica obra d'Oscar Wilde que es diu "El retrat de Dorian Gray"). Vull dir que sempre em trobo amb persones joves i sempre insisteixo en el mateix: "Aprofitin aquesta edat. Ningú com vostès sap què és ser jove. I, sobretot, no malbaratin aquesta joventut en coses sense sentit. Cada cosa requereix el seu temps, però el temps se'ns en va de les mans. I d'això no ens n'adonem fins que hem passat a una altra etapa de la vida".

Bé, però recuperem l'Oriol. Em penso que cadascun de nosaltres -més ben dit, de vostès- podria ser perfectament l'Oriol. Un xicot jove que viu una situació que, com més va més es produeix: fill de pares separats que, malgrat aquesta separació, estimen el seu fill. I, exactament és així: el fill de pares separats que conviu amb el pare o la mare sap que qui viu amb ell és qui més el controla. És per això que l'Oriol gosa dir a la seva mare que és un plom.

La mare, per altra banda, també té vida pròpia. I és natural que als quaranta anys vulgui refer aquesta vida. La percepció de l'edat per part de l'Oriol és habitual. Una persona als quaranta anys -des del punt de vista de l'Oriol- és ja una persona molt "vella", però els asseguro que, fins i tot a la meva edat la percepció de joventut o vellesa va lligada a l'activitat o inactivitat.

Hi ha, per altra banda, la qüestió de l'amistat. Els amics són un valor importantíssim a la seva edat; diria, si m'ho permeten, que gairebé és tan important com la família. Algunes vegades els amics són el mocador on eixuguem les nostres llàgrimes.

Permetin-me un incís: diria que aquest llibre és essencial per entendre algunes de les coses que ens passen -que els passen.

La Núria Pradas ha sabut construir tot un univers juvenil, i l'ha construït d'una manera que enganxa, que els hauria d'enganxar a tots vostès.

Facin-me un favor, i facin-se'l vostès, llegeixin el llibre. A més de ser un llibre de lectura obligatòria dins del curs penso que és un llibre que els agradarà perquè té tots els ingredients per agradar-los: parla de l'amor, de l'amistat, de la mort, de valors com ara la fidelitat, la sinceritat, les relacions de pares i fills.

En continuarem parlant a classe.

Fins ben aviat.

11 comments:

Paula said...

Paula 2oC:
EL llibre d'un estiu amb l'Anna m'agradat molt perquè explica coses que ens pot passar a algú de nosaltres. També m'agradat perquè està en primera persona i pots saver el que pensa, el que li agrada, el que no li agrada i tots els seus pensaments.
Aquest llibre ha sigut el que més m'agradat de tots els que he llegit en català.

Raquel said...

Raquel 2nC:
Aquest llibre m'agradat molt perque es de nois de la nostre edat, i el que els hi pasa ens
pot passar a qualsevol amb aquesta edat.Al principi no m'agradava molt pero poc a poc m'ha anat agradant cada cop més.

Anonymous said...

Paola 2nB:
El llibre d'un estiu amb l'Anna m'ha agadat molt llegir-ho, desde que ho vaig començar a llegir em vaig enganxar. Tot el que pasa a la història pot ser real, perquè ens pot pasar a nosaltres. Alfinal del llibre em va donar una mica de pena perquè al final com ella mor...
Espero que en el tercer trimestre si tenim que llegir alguna llibre segui tan entretingut com aquest.

Judith i Carla said...

Judith i Carla 2n C:
Aquest llibre ens ha agradat molt, perquè explica fets de la vida real.
Ja que ens fa reflexionar sobre la vida i la veritable amistat.
Nosaltres pensem que ha sigut un dels millors llibres que em llegit.
És molt apropiat per la nostra edad.
I aquí us deixem un comentari per a totes les persones que els agradi llegir, animeu-vos!!

Anonymous said...

Erick 2nB
La veritat és que aquest llibre és molt interessant desde la primera página, encara no me l'he acabat de llegir pero segur que el final es del més inesperat ;)

Jhon 2-B said...

Jhon 2-B
El llibre m'agradat molt y crec que és súper interessant, el recomano a tothom.
També crec que el final és una mica trist.

Ferran said...

El llibre d'un estiu amb l'anna a mi personalment m'ha agradat molt el llibre, fins que comença la segona part ... . Jo crec que hauríem de prendre un exemple del que ens dóna la vida i aprofitar-jo crec que això és el que ens vol dir l 'Oriol amb la seva història perquè el verno és per gaudir-i no per fer un curs de biologia dic jo, n0 ¿?

Mireia said...

El llibre d'un estiu amb L'Anna m'agradat molt perque algunes coses que li pasen a L'Oriol tambe
m'hi pasa a mi i per aixo m'agradat molt tambe perque l'Oriol algunas coses que fa te rao pero en altres no i aixi veus como tens qe ser tu mateix.

Anonymous said...

Antonio 2nC:
EL llibre d'un estiu amb l'Anna m'agradat perquè explica la história molt bunica d'un noi que s'enamora de una noia en les vacances d'estiu, que acava en tragedia, encara que es solucione, peró per altra vanda m'agraden llibres am mes axio com REVELDES

Abel said...

Abel 2c:
Hola Miqeuel Àngel. A mi aquest llibre personalment m'ha agradat molt, pero sobretot el final m'ha fet pena pero no he plorat perque ja m'ho havien aixafat.
De tots els de lectura obligatòria de segon curs es el que més m'ha agradat.
Per fi deixo un comentari eh?

Laia 2ºB said...

El llibre m'ha agradat moltíssim perquè explica molt bé la situació amb paraules que s'entenen. Em fa pena que l'Anna es mori al final del llibre, pero aquestes coses poden pasar a tot arreu i per això ens donen la lliçó de que em d'aprofitar la vida.